PUTOVANJE UČENIKA SREDNJE ŠKOLE U BUGARSKU – ERASMUS +

Naša nastavnica geografije Petra Kokeza radi i u Srednjoj školi Bol. Provodi razne projekte s učenicima i putuje po Europi. Ponosni smo na nju pa ovim putem prenosimo tekst učenice Srednje škole Bol o nedavnom putovanju u Bugarsku.

Sve pohvale svima i sretno u budućim aktivnostima od bolskih reportera!

Naše putovanje u Bugarsku- ERASMUS+

U predivnoj Bugarskoj, koja se smjestila na istočnoj strani Balkana, proveli smo nezaboravnih tjedan dana (5.-11.2.2022.) u sklopu Erasmus+ projekta Grow Healthy! Let’s Create a Well-being Cocktail. U zemlji toliko sličnoj našoj, a opet toliko različitoj i jedinstvenoj, bili smo dio nezaboravne avanture i započeli divna prijateljstva.

U Sofiju, točnije na aerodrom izvan grada, stigli smo kasno navečer u petak (4.2.2022.). Pomalo umorni sjeli smo u zadnji vlak metroa i zaputili se prema našem hotelu, smještenog u samom srcu tog povijesnog grada.

Subota (5.2.2022.) je bila naš prvi „pravi“ dan u Bugarskoj. Nakon doručka u hotelu započeli smo naše istraživanje bugarskog glavnog grada. Prošetali smo glavnom gradskom ulicom Vitošom, nazvanoj po istoimenoj planini koja se nalazi na periferiji Sofije. Obišli smo sve veće bogomolje: Sv. Sofiju po kojoj je grad dobio ime, simbol Sofije Sv. Aleksandra Nevskog, katoličku Crkvu sv. Josipa i jedinu preživjelu džamiju iz vremena osmanske vlasti. Kasnije smo razgledali ruševine antičke Serdike, na čijim je temeljima nastala današnja Sofija. Još smo pratili rijeku Perlovsku i prešli preko nekoliko najpoznatijih mostova.

Sljedeći dan (6.2.2022.) započeli smo na sličan način, no ovaj smo se put udaljavali od centra grada i išli prema zoološkom. Osim što smo vidjeli brojne egzotične i zaštićene vrste, uživali smo i na snijegu. Uvečer smo se našli s bugarskim učenicima, koji su nam ispred Narodnog teatra pokazali svoj nacionalni ples – horo. Po povratku u hotel upoznali smo ostale sudionike projekta, novopridošle Portugalce i Turke.

U ponedjeljak (7.2.2022.) je započeo naš radni tjedan prezentacijama o državama svih sudionika. Tu smo se podijelili u timove za izradu prezentacija o šalama, komediji i komičnim likovima naših nacija. Zajedno smo ručali i potom otišli u daljnje razgledavanje.

Utorak (8.2.2022.) je bio dan brojnih aktivnosti. Sudjelovali smo u natjecanju The Amazing Race – igri u kojoj se uz pomoć zagonetki utrkujemo do raznih gradskih lokaliteta. Nakon utrke smo ponovno razgledavali centar grada, ovaj put uz pratnju vodiča. Saznali smo više o pojedinim crkvama i o antičkoj povijesti grada.

U srijedu (9.2.2022.) smo posjetili Manastir sv. Ivana Rilskog, koji se nalazi na planini Rila, sat i pol udaljenoj od Sofije. To je najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir Bugarske, osnovan u srednjem vijeku te obnovljen u 19. stoljeću. Mi smo ga zatekli prekrivenog snijegom, što je čitavo iskustvu učinilo još posebnijim. Nakon toga, spustili smo se do Blagoevgrada, kulturnog i gospodarskog središta jugozapadne Bugarske.

Četvrtak (10.2.2022.) bio je rezerviran za posjet gradiću Bankya, nedaleko od Sofije. Bankya je poznata po brojnim termalnim izvorima i po Stazi zdravlja, kojom smo prošetali iako je bila prekrivena snijegom i ledom. Dan smo završili posjetom lokalnoj osnovnoj školi, gdje su nas učenici počastili plesom s vatrom.

Naš posljednji dan (11.2.2022.) započeli smo u školi, gdje smo dovršili i prezentirali svoje prezentacije. Nakon zajedničkog ručka, otišli smo u posljednje razgledavanje Sofije. Zatim smo se uputili do malenog tradicionalnog restorana, gdje smo večerali i uživali u tradicionalnom bugarskom plesu i pjevanju, koje su pripremili naši domaćini. Nakon večere smo se oprostili, uz poneku suzu, i uputili prema zračnoj luci.

Piše: Vana Buvinić, 4.a

Foto: Srednja škola Bol

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.