|

“OD LEGENDE DO ROBOTA” U NOĆI KNJIGE

U petak, 21.travnja 2023.godine, u galeriji Centra za kulturu,  održala se nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje – Noć knjige.  Ovogodišnja manifestacija održala se od 21. do 23. travnja s  temom Sanjaju li roboti električne knjige?, propitkujući fenomen umjetne inteligencije. Tema je usko vezana za ono što naši učenici rade djelujući u udruzi „RoboBrač“ pa su tako pozvani sudjelovati u programu „Od legende do robota“ i prezentirati svoj rad.

Nakon projekcije filma Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana “Bolski kamen srićie” robotičari su predstavili svoj rad koristeći umjetnu inteligenciju.

Prisjetili su se 2015. godine i svojih početaka, brojnih državnih, međunarodnih te dalekih svjetskih natjecanja. Godine su rada prikazane u nekoliko minuta, a o druženju, veselju i zajedništvu mogli bi pričati i puno duže.

U nastavku programa učenici koji su na državnom natjecanju RoboCupJunior 2023 osvojili srebrnu i brončanu medalju u dvjema kategorijama, predstavili su roditeljima i mještanima robotski prikaz legende o kamenu koji svom nalazniku daruje sreću.

A odgovore na različita pitanja iz publike na kraju druženja dao nam je sustav umjetne inteligencije ChatGPT. Bilo je zanimljivo vidjeti što sve umjetna inteligencija može i zna. Čak smo dobili i lijepu lirsku pjesmu o Bolu.

Iako posjeduje informacije o mnogočemu, složni smo u zaključku da užitak međusobnog druženja kao i druženja s knjigom umjetna inteligencija teško može nadomjestiti.

U kratkom video zapisu pogledajte više fotografija s programa.

Foto i tekst: Udruga RoboBrač i Hrvatska čitaonica

Učenici i mentorice koji djeluju u udruzi RoboBrač

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.