NUTELLA – SLATKI OTROV

Učenici naše škole su sudjelovali u jednoj od niza radionica zdrave prehrane. Ovaj put je tema bila Nutella. Uz pomoć učiteljice Anamarije Kurte učenici sedmih i osmih razreda naše škole su izračunali postotak sastojak namaza.

Nakon zapanjujućeg otkrića da u staklenci od 750 grama Nutelle ima 56% šećera, 8.7% mlijeka u prahu, palminog ulja 14.9 % te samo 7.4 % kakaa i 13% lješnjaka uslijedila je radionica gdje je učiteljica Zdravka Koljatić uz pomoć učenika osmog razreda demonstrirala učenicima pripremu istog učenicima prvog i drugog razreda.

Učenici su uživali u radionici postavljajući veoma zanimljiva pitanja, a čak su i neki učenici znali da je Nutella sami  šećer i ulje obzirom da im je slučajno ostala na suncu.

Nakon prezentacije i razgovora o tome kako Nutella nikako nije zdrav izbor za doručak ili bilo koji obrok, a pogotovo je ne bismo smjeli nuditi djeci i navikavati ih na nešto što sadrži samo prazne kalorije, a maskirano je u fin okus i teksturu, okušali smo se u pripremi zdrave verzije.

Teacher je pripremila zdrave eko lješnjake tostirane kod kuće koje smo u blenderu usitnili skoro u kašu, dodali smo zdravi kakao u prahu bez dodatka šećera, kokosovo ulje, med i aromu vanilije.

Na moje iznenađenje, a i učenika prvih i drugih razreda svi su bili oduševljeni i zdrava Nutella se pojela u tren. Cilj ove radionice je bio da se djeca, a i mi odrasli, osvijestimo o štetnosti kupovne nutelle i da potaknemo djecu i roditelje da bez grižnje savijesti uživaju u ovom neodoljivom slatkom okusu koji se uz malo truda i ljubavi može napraviti u zdravoj verziji.

Više pogledajte u video zapisu klikom na gumb ispod.

Piše: Zdravka Koljatić

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.