|

MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA

Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i vatrogaskinja, obilježava se svake godine 4.svibnja. Taj dan je i međunarodni dan vatrogasaca. Sukladno Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu mjesec svibanj se obilježava kao mjesec zaštite od požara.

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, 4. svibnja 304. godine bačen je u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.

Učenici 1.a i 1.b razreda povodom njihovog dana posjetili su vatrogasni dom u Bolu. Srdačno su ih dočekali zapovjednik Stipe, vatrogasci Toma, Ivica i Zlatko. Prezentirali su im i objasnili vatrogasnu opremu.

Da bi zorno vidjeli koju opremu vatrogasac mora imati kad ide gasiti požar obukli su opremu svojoj učiteljici Anđeli. Učenici su probali kako je to udisati čisti kisik.

Vatrogasci su im pokazali kako se gasi vatra vodom, a kako pjenom. Vidjeli su vatrogasno vozilo i što se sve nalazi u njemu. 

Čestitamo ovom prilikom vatrogascima njihov dan i želimo im poručiti kako cijenimo njihov požrtvovni rad i nesebičnost koju svakodnevno pokazuju. Vi ste naši heroji!

Pišu: Bolski reporteri

Foto: Anđela Topalović

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.