UČENIK U ULOZI UČITELJA ZA SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, obilježava se svjetski dan Down sindroma te se različitim aktivnostima nastoji osvijestiti njihove potrebe, ali i važnost poštivanja različitosti. Osobe sa Down sindromom imaju ukupno 47 kromosoma i na 21. paru dolazi do trisomije (postojanja tri kromosoma u kombinaciji). Simbolika je to i datuma 21.3. koji se u našoj školi obilježava svake godine, a ove na poseban način u 3. razredu.

Osim što su učenici nosili šarene čarape, ulogu učitelja na jedan je sat preuzeo učenik i predsjednik 3.razreda, David Mrđen. Pročitao je svojim prijateljima iz razreda priču „Vedrina suncokreta“ u kojoj se upoznajemo s djevojčicom Miom koja je veselo dijete suncokret, dijete s Down sindromom. Kroz slušanje priče, razgovor i grupne aktivnosti učenici 3.razreda dodatno su osvijestili posebnosti života djece s Downovim sindromom te potrebu za prihvaćanjem različitosti kao bogatstva života u svim njegovim izričajima.  David se odlično snašao u ulozi učitelja, a njegovi prijatelji su ga pažljivo slušali i sudjelovali.

I naši brojni prvašići su razgovarali o različitostima sa svojom učiteljicom Brankom Šesnić i svi su obukli šarene čarape te tako obilježili ovaj poseban dan. Kako smo se proveli pogledajte u video zapisu klikom na poveznicu ispod teksta.

Piše: Ana Bodlović

Foto: Ana Bodlović i Branka Šesnić

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.