POSJET UČENIKA OSMOG RAZREDA VUKOVARU

Dana 14.9. 2023.,  učenici 8.razreda posjetili su grad Vukovar. Stigli su u kasnim popodnevnim satima. S razgledavanjem Memorijalnog centra počeli su sljedeći dan rano ujutro.

Krenuli su u obilazak Vukovara i obišli Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata .

Zatim su otišli na Ovčaru i poslušali priču o pokolju na Ovčari. Tamo je dovezeno i ubijeno 200 ljudi iz Vukovarske bolnice.  Zajedno su održali minutu šutnje za sve žrtve.

Nakon Ovčare posjetili su Vukovarsku bolnicu u kojoj su pogledali film o tijeku rata u Vukovaru i tragične situacije u bolnici.  Odslušali su predavanje djelatnice bolnice koja im je ispričala priču o “bombi Krmači”. Težila je 2.5 tone i pala je kroz sva 4 kata bolnice te sletila točno između nogu ranjeniku srpske nacionalnosti. Bez obzira na nacionalnost pružena mu je jednaka pomoć kao i svakom drugom ranjeniku u bolnici. Čovjek je preživio jer na svu sreću granata nije eksplodirala.

Tokom slobodnog vremena popeli su se na Vukovarski vodotoranj. Navečer su se zabavili u baru Rich, splav na Dunavu.

Na dan polaska su su gledali video o stradanju u Vukovaru u crkvi svetog Filipa i Jakova. Za kraj su obišli muzej Vučedolske kulture i pogledali raznorazne skulpture te naučili o kulturi naroda koji je živio na tom području 3000 godina prije Krista.

U popodnevnim satima krenuli su kući i stigli sretni i zadovoljni.

Pišu: Nika Šarac, Tonka Koljatić, Miriam Cvitanić i Vanesa Akrap

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.